Odd Tabben Kleivene

Se bildekarusellen:

Kafe Tabben

DSC_0064.JPG

Kafe Tabben er en kjent kafe i distriktet. Den startet på Tyholmen på -50 tallet helt til den ble nedlagt på -70 tallet. Det var den kjente bypatrioten Odd "Tabben" Kleivene, sammen med sin kone, som startet kafeen. Den tok spesiellt imot ungdom som ikke hadde noen plass å gå, når de var i byen.

Odd Kleivene fikk tilnavnet "Tabben," da han engang skulle fikse noe i kafeen. Da det ikke gikk så bra,utbrøt han: "Tabbe, tabbe." Siden ble "Tabben" navnet hengende ved han, noe som han slett ikke hadde noe imot!

Det som var mest karakteristisk hos "Tabben," var hatten! Den tok han bare av seg ved spesielle anledninger!

Dette var altså Odd`s kafe på Tyholmen. Men på folkemunne, gikk den under navnet Kafe TABBEN. Den lå i 2. etasje, og det var en bratt trapp som førte dit opp. Det er vel knapt en undom, som ikke var innom, en eller annen gang, på Tabben på -50 og -60 tallet. Her kom ungdom for å spille de siste tids melodier på djukeboksen. Og selv om noen av ungdommene hadde lite med penger, i de dager, kunne de alltid være sikker på å få et måltid mat her. Dette bildet er i mørkeste laget, men igrunnen passer det fint, da det var om kveldene det var mest aktivitet der. Idag er det kontorer i bygningen, og alt er blitt stille.

Arendal Blå Kors hadde lenge manglet en kafe til driften sin, og på 90 tallet ble det i samarbeid med Odd Tabben og Blå Kors, ved formannen Anders Helge Myhren, startet en ny kafe i Grensen 1. Da brukte vi 1. etasje av "Hybelhuset Gerhard", og en nedslitt leilighet, som lå vegg i vegg. Siden ble de 6 hyblene i hybelhuset omgjort til 2 leiligheter, med egne innganger på østsiden av bygget.

Vi har noen bilder fra Kafe Tabben i Grensen,som vi gjerne vil vise fram.

Åpningen av kafeen skjedde lørdag, 6. januar 2001.

DSC_0026.JPG

Anders Helge Myhren og Odd "Tabben" Kleivene.

DSC_0027.JPG

Kafe Tabben ble tilholdssted for mange journalister under en spesiell straffesak.

Odd "Tabben" Kleivene som ung?

DSC_0003.JPG

Odd Kleivene har hatt et mangfoldig liv og Agderposten prøver her og fange opp noen glimt. Dette bildet kom ut i Agderposten i 2003.

Se bildekarusellen...

Så var livet over også for Odd Tabben Kleivene, han ble 87 år gammel. Han døde i 2011 og ble gravlagt på Arendal Kirkegård. Det var 50 personer som fulgte han til graven. I minne-høytidligheten etterpå var vi 30 stykker. På bildekarusellen kan du blant annet se hans datter og barnebarn. De er bosatt i Spania. Ellers ser du Tabbens gode venn og støtte, Harald Risdal, og undertegnede som har lært Odd å kjenne de siste 10 år. Odd Tabben Kleivene ble hedret med en konsert på Saga Kino, tre år etter sin død. Agderposten var til stede...

Ønsker å låne Tabben-hatt...

Grane-revyen har snart premiere igjen, og da trenger de noen rekvisitter. "Vi ønsker å låne 2 Tabben hatter," sier Marianne Løge, Tabben-hatten er en slik som Odd Tabben Kleivene alltid gikk med, og som han også har på dette bildet.

Hva med en statue av Tabben?

Arendals Tidende

21. desember 2013·

SUKSESS FOR SAGANATT Så stilte de opp igjen, banda som spilte på Saganettene til Tabben, eller Odd Kleivene som han egentlig het. Og suksess ble det, både publikum og musikere hadde det gøy, for det er jo det som er meningen, gøy på scenen, gøy i salen! Og så blir det sannsynligvis ny Saganatt til neste år .. er det da vi skal avduke en statue av Tabben? På bildet er det Surprise som spiller.